into iso banneri

Asianajotoimisto Vuorio & Toivonen: 

Turvaa yritystoiminnalle avioehdolla

INTO Vuorio Toivonen 2
Avioehdon voi tehdä itse, mutta asianajajat Meri Vuorio ja Leena Toivonen suosittelevat kääntymään ammattilaisen puoleen, sillä avioehdolla voi olla suuria taloudellisia vaikutuksia.

 

Avioero voi olla yllättävän kohtalokas toisen puolison yritykselle. Yritystoiminnan jatkumisen erotilanteessa voi parhaiten turvata avioehdolla.

- Jos avioehtoa ei ole tehty, kaikki omaisuus on lain mukaan avioliiton päättyessä jaettava puolisoiden kesken tasan, myös yritysomaisuus. Käytännössä tämä voi vaarantaa yritystoiminnan jatkumisen, jos yrittäjäpuoliso joutuu maksamaan toiselle puolisolle paljon tasinkoa eikä muuta omaisuutta yrityksen lisäksi ole, asianajaja ja varatuomari Meri Vuorio Asianajotoimisto Vuorio & Toivoselta sanoo.

Avio-oikeuden perusteella avioliiton päättyessä varakkaampi puoliso maksaa toiselle tasinkoa sen verran, että kummallekin jää yhtä paljon omaisuutta. Avioehtosopimuksella avio-oikeus voidaan sulkea pois joko kokonaan tai osittain. Avioehdolla voidaan sulkea pois esimerkiksi juuri yritysomaisuus tai perintönä, testamentilla tai lahjana saatu tai saatava omaisuus.

- Yrityksen arvon määrittäminen voi olla hankalaa ja joskus yrityksen nimellinen arvo voi olla jotain ihan muuta kuin sen tosiasiallinen arvo. Tämän takia olisi hurjan tärkeää suojata yritysomaisuus avioehdolla, asianajaja ja varatuomari Leena Toivonen jatkaa.

Turkulainen Asianajotoimisto Vuorio & Toivonen Oy on kahden naisen yritys, jonka erikoisalaa ovat rikosoikeus, perheoikeus, riidanratkaisu ja oikeudenkäynnit.

 

VAKUUTUS PAHIMMAN VARALLE. Avioehtosopimuksen laatiminen on melko yksinkertainen toimenpide, jonka ensimmäinen vaihe on keskustelu avioehdosta. Asianajajien mukaan tämä onkin usein se vaikein vaihe.

- Avioehtoon liittyy niin paljon sellaista, mitä ei haluta ajatella: ero, oma tai puolison kuolema, omien vanhempien kuolema. Joskus pelätään myös puolison reaktiota. Joku voi ottaa avioehdosta puhumisen epäluottamuksen osoituksena, Toivonen sanoo.

- Avioehtoon kannattaisikin suhtautua kuin vakuutukseen. Se tehdään pahimman mahdollisen tilanteen varalle, ja jos ero sattuisi tulemaan, on ainakin yksi asia vähemmän murehdittavana. Eihän kukaan ota kotivakuutustakaan sen takia, että uskoo talonsa palavan.

 

ÄLÄ LYKKÄÄ. Avioehtosopimus voidaan tehdä ennen avioliiton solmimista, mutta myös milloin tahansa sen aikana.

 
Ota huomioon ainakin nämä:
  • omaisuus tällä hetkellä, yhteistä vai toisen puolison yksin omistamaa?
  • tulevaisuuden hankinnat, kuten asunto tai sijoitukset
  • lasten hankinta
  • mahdolliset perinnöt ja lahjat
  • puolisoiden elinkeino ja työ, esimerkiksi yrittäjyys tai lasten hoitaminen kotona
 
Avioehdon muotovaatimukset:
  • kirjallinen muoto
  • päiväys ja allekirjoitukset
  • kaksi esteetöntä todistajaa, jotka allekirjoituksillaan todistavat avioehdon oikeaksi
  • rekisteröitävä maistraatissa

- Avioehdon tekemistä ei kannata lykätä, vaan asia kannattaa ehdottomasti hoitaa silloin, kun välit ovat vielä hyvät. Ei myöskään kannata odottaa, että yritys alkaa menestyä, vaan jos mahdollista hoitaa asia kuntoon jo silloin, kun yritystoimintaa vasta suunnittelee, Meri Vuorio sanoo.

 

AVIOEHTO KANNATTAA ANTAA AMMATTILAISEN TEHTÄVÄKSI. Avioehdon voi tehdä itse, mutta asianajajat suosittelevat kääntymään ammattilaisen puoleen, sillä avioehdolla voi olla suuria taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi avioehto on määrämuotoinen sopimus ja muotoseikkojen laiminlyöminen johtaa avioehdon pätemättömyyteen.

- Juristin kanssa on helpompi miettiä, millainen avioehto olisi juuri sinun tilanteessasi järkevä vai onko sille ylipäätään tarvetta. Juristilla on näkemystä ja kokemusta siitä, miten avio-oikeudellinen omaisuuden jako menee, mitä siihen liittyy ja millaisia erilaisia tilanteita voi tulla eteen, Vuorio sanoo.

- Ja alustava keskusteleminen juristin kanssahan ei vielä maksa mitään. Aina voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos joku mietityttää, Toivonen muistuttaa.


Vuorio Toivonen Logo
Eerikinkatu 41, 20100 Turku
www.vuoriotoivonen.fi

Meri Vuorio
puh. 045 7870 2751
meri.vuorio@vuoriotoivonen.fi

Leena Toivonen
puh. 045 7870 2752
leena.toivonen@vuoriotoivonen.fi

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter