into iso banneri

Urheilumies tarttui uuteen haasteeseen

500 miljoonan ratapihahanke lisää Turun vetovoimaa

Into Saku Koivu1

Pohjois-Amerikassa lähes 20-vuotisen jääkiekkouran tehnyt Saku Koivu palasi Turkuun kolme vuotta sitten, vaikka toisinkin olisi voinut käydä.

- Kun viimeisen pelivuoden jälkeen jäimme vielä Kaliforniaan, pohdimme, olisiko koti voitu perustaa sinne. Sen välivuoden aikana muodostui kuitenkin käsitys, että haluamme takaisin Suomeen ja Turkuun. Me ollaan molemmat täältä kotoisin ja lapsille ehkä suomalainen ympäristö on parempi. He olivat silloin vielä niin nuoria, että oli helppo tulla - tytär oli 10- ja poika 8-vuotias, Saku Koivu kertoo.

Kalifornian lämmöstä paluumuuttanut Koivun perhe onkin kotiutunut Turkuun hyvin.

- Kun ajatellaan lasten koulua, yhteiskuntaa ja ilmastoa, me tultiin kyllä aivan äärilaidasta äärilaitaan. Kaikki täällä on hyvin erilaista, ja samalla inhimillisempää. Kaliforniassa elämän rytmi oli hektisempi, Koivu pohtii.

Mutta 20 poissaolovuoden aikana myös kotikaupunki Turku on kehittynyt huomattavasti.

- Turku on nykyään hyvin eurooppalainen ja kansainvälinen kaupunki, ja vaikka Turku on aika pieni, meillä on kuitenkin tarjontaa ja mahdollisuuksia vaikka millä mitalla. Päättäjät ovat tehneet hyvää työtä: on ollut uskallusta lähteä kehittämään kaupunkia, Koivu kehuu.

- Kulttuuritarjonta on monipuolista ja myös lasten harrastusmahdollisuudet ovat hyvät. Tytär tanssii 3-4 kertaa viikossa eri tanssimuotoja. Poika pelaa jalkapalloa kesällä ja jääkiekkoa talvella Tepsin E-junioreissa ja intoa riittää! Heidän kanssaan on kiva touhuta ja olla mukana. Lasten harrastukset ovatkin meidän yhteinen harrastus, Saku Koivu nauraa.

Into Saku Koivu10

TPS:n kehitysjohtajana Saku Koivun tehtävänä on auttaa Tepsin nuoria lahjakkuuksia vanhojen legendojen poluille.

 

KASVATTAJASEURAN KEHITTÄJÄKSI. Saku Koivu palasi kasvattajaseuraansa lopulta kehitysjohtajan vakanssilla.

- Kävimme seuran kanssa keskusteluja jo välivuoteni aikana siitä, olisinko halukas tulemaan Turkuun, ja mitä työni voisi olla. Kiinnostus lajia kohtaan ei ollut missään vaiheessa kadonnut, mutta en halunnut sitoutua heti NHL-uran jälkeen. Pelatessa ei ollut tavallaan päätäntävaltaa omaan elämäänsä, kun kaikki pyöri vain pelien ympärillä, Koivu selittää.

- Olen sitä mieltä, että kun lupaa lähteä johonkin mukaan, täytyy olla valmis antamaan se panostus, mitä työ vaatii. Sitten kun Kaliforniassa menikin vähän pidempään kuin oli ajateltu, alkoi tulla tunne, että voisin lähteä ihan tosissaan kehittämään seuraa. Ja ainahan sitä pelivuosinakin mietti, mitä vanhan kotiseuran hyväksi voisi tehdä.

Kehitysjohtajan työ sopii hyvin Saku Koivun nykyiseen elämäntilanteeseen.

- Tässä työssä on hirveän mielenkiintoista ja mukavaa, että pystyy olemaan mukana vähän molemmissa: kehitystyö on seuratoiminnan suunnittelua, organisointia ja olosuhteiden kehittämistä, mutta pääsen mukaan myös lajitoimintaan, kun olen nuorten kanssa jäällä.

Saku Koivu on mukana varsinkin lukioikäisten juniorien aamutoiminnassa.

- Olen seuravalmentajien tukena lahjakkaiden nuorten pelaajien Akatemia-toiminnassa. Toimimme tukiverkostona nuorille pelaajille. Tapaamme muun muassa pelaajien perheitä, käymme läpi heidän odotuksiaan ja mietitään elämänhallintaa.

- Se on sellaisen pelaajapolun kehittämistä, jolla me saadaan tulevaisuudessa vielä enemmän omia turkulaisia kasvatteja nousemaan SM-liigaan ja maajoukkueeseen, ja toivottavasti myös NHL:ään, Koivu toteaa.

TPS Juniorijääkiekko ry:n tavoitteena on olla Euroopan paras kasvattajaseura vuonna 2020.
- Tavoite on tietysti kunnianhimoinen, mutta silloin kun tavoitteet ovat korkealla, se vie rimaa myös automaattisesti ylöspäin. Mutta vaikka pelaajia tässä kehitetäänkin, niin lapsi- ja juniorivaiheessa on mukana aina myös se yhteisöllisyys ja kasvatuksellinen puoli, mikä on meille tavallaan jopa isompikin tehtävä, Saku Koivu painottaa.

Into Koivu havainnekuva2

 

RATAPIHASTA TPS:LLE UUSI KOTI. Vastuuta Saku Koivu on koko uransa aikana aina saanut ja ottanut. Koivu valittiin Montreal Canadiensin kapteeniksi, ja myös Anaheim Ducksien kapteenistoon. Kapteenina hän on toiminut myös Suomen maajoukkueessa.

Nyt urheilumiehestä on tulossa myös bisnesmies. Saku Koivu on toiminut näkyvästi suunnitteilla olevan Turun Ratapihan elämys- ja tapahtumakeskuksen puhemiehenä. Hän rahoittaa hankkeen valmistelua yhdessä Supercellin perustajien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan kanssa, jotka ovat myös TPS:n omistajia.

Turun Ratapihan Kehitys Oy, jonka osakkaita ovat myös Timo Everi ja kiinteistökehittäjä Ilkka Kilpimaa, on solminut hankkeen kumppanuussopimuksen Turun kaupungin ja VR Groupin kanssa. Sopimus mahdollistaa kehitys- ja kaavoitushankkeen aloittamisen lähes 500 miljoonan euron kokonaishankeen valmistelua varten.

Turun vanhan ratapihan alueelle kaavaillaan tapahtuma-areenaa, pelillistä perhematkailukohdetta, hotellia, liikuntatiloja, monenlaisia muita palveluita sekä asuntotuotantoa. Ratapihalle tuleva tapahtuma-areena toimisi luonnollisesti myös TPS:n uutena kotihallina.

TPS:n kehitykselle Turun Ratapihan uusi areena olisi elintärkeä, Saku Koivu korostaa.

- Jos toimintaa haluaa kehittää ja nousta Euroopan isoksi seuraksi, pelkillä lipputuloilla sitä ei pysty tekemään. Pitää olla jotain muuta, mihin perustaa toiminta. Erilaista oheismyyntiä ja vaikka ravintolamyyntiä on moninkertaisesti helpompi kehittää kaupungin keskustassa. Skaala, mitä voi tehdä, on isompi.

Uusi halli olisi TPS:lle tärkeä myös urheilullisesti.

- Kilpailu huippupelaajista kovenee. Kun katsoo, mitä rakennetaan muualla Suomessa ja Euroopassa, meidänkin on säilytettävä vetovoimaisuutemme, jos mielimme kehittää seuran toimintaa.

 

UUTTA KAUPUNKIKUVAA LUOMASSA. Toisaalta Turun Ratapiha on hanke, joka hyödyttäisi ehdottomasti myös koko kaupunkia. Tavoitteena on hyvin monipuolinen, perheille kohdennettu tapahtuma- ja elämyskeskus, joka toisi kaupunkiin perhe- ja viikonloppumatkailua, luonnehtii Saku Koivu. 

- Hanketta määrittelee tietysti kysyntäkin, eli se millaisia toimijoita siihen saadaan mukaan. Itse toivoisin sinne kaikkea sellaista toimintaa, joka parantaa meidän turkulaisten vapaa-ajan tarjontaa. Kulttuuria ja muuta perheille sopivaa toimintaa. Ei missään nimessä pelkästään jääkiekkoa. Meidän tehtävä on sitten saada aikaan helposti muunneltava kokonaisuus, jossa voi järjestää oikeastaan mitä tahansa.

- Se on myös selvä, ettei nykypäivänä kannata enää lähteä rakentamaan pelkästään monitoimihallia jonnekin, eikä mitään sen ympärille. Ratapihahankkeessa on tärkeää nimenomaan se kokonaisuus, millä saadaan alueelle ihmisvirtaa ja käyttäjiä myös arkipäivinä, Koivu sanoo.

Turun Ratapiha -hankkeeseen haetaan nyt mukaan lisää rahoittajia, yrityksiä ja muita toimijoita. Saku Koivu rohkaiseekin yrityksiä ottamaan yhteyttä hankkeen vetäjiin jo tässä vaiheessa. Esimerkiksi alueen ravintola- ja hotellitoiminnan suhteen on jo ollut paljon kiinnostusta, hän toteaa tyytyväisenä.

- Olen itsekin ihan intoa täynnä. Turun Ratapihahanke on onnekkaiden sattumien summa, jollaisia tulee kohdalle elämässä vain kerran. On hienoa, jos voi päästä kehittämään ja tekemään jotain pysyvää kotikaupunkiinsa.

- Nyt alueesta on käynnistymässä myös arkkitehtikilpailu, jonka voittaja on ehkä selvillä syksyyn mennessä. Näen, että arkkitehtuuri on hankkeessa isossa osassa. Sen pitää olla näyttävää, että

Ratapihasta saadaan houkutteleva kohde, vaikka tietysti sen pitää myös istua kaupunkikuvaan.

- Tämä on äärettömän hieno tilaisuus kaupungille. Jos tämä hanke ei nyt toteudu, niin sitten tuonne takaraivoon jää kyllä iäksi ajatus, mitä siitä olisi voinut tulla. Mutta olen hyvin luottavainen, että se saadaan toteutetuksi, Saku Koivu sanoo. [a.p.]

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter