into iso banneri

Mira Luoti panee hyvän kiertämään

INTO Mira2

Odotan kovasti vuoden ensimmäistä sähköistä keikkaa Turun Linnateatterissa 9.5. Esiinnyn siellä uuden pelkästään naismuusikoista koostuvan bändin kanssa, Mira Luoti kertoo.

 

Alkumetreillä en vissiin saanu kättä täynnä ässii

Mut en anna sen nyt muhun vaikuttaa

Päätin että tästä lähin muistan et must on vaikka mihin

Ne on toisia ne jotka ruikuttaa

Paikoil oon ootellut kauan ja turhaan esteitä ei oo, se on pelkkää harhaa

Nyt nainen vauhtii, mä itteeni psyykkaan toi ei oo nähnytkään seinää ja dyykkaan

Seinän läpi mennään, Seinän läpi mennään…

Marraskuussa julkaistu single Seinän läpi tuntuu kuvastavan sitä asennetta, jolla näkyvät kasvot #metoo kampanjalle viime kuukaudet antanut Mira Luoti haluaa tsempata naisia ja tyttöjä.

Mira Luoti myöntää, että kaikissa hänen soolouransa aikana julkaistuissa kappaleissa on tietysti mukana aina omaa kokemusta, ja elämänasennetta, jota voisi luonnehtia lannistumattomaksi ja pelkäämättömäksi.

- Aina niissä kappaleissa on jotain itseään, mutta aina on myös keksittyä. Viimeisimmät tekstit ovat minun ja Mariskan yhdessä kirjoittamia, Mira Luoti kertoo.

Toisaalta, kun katsoo aikanaan megasuositun PMMP:n hittejä, samaa asennetta - ja silkkaa tyttöenergiaa - jo sieltäkin puski.

- Toki minusta löytyy myös tosi herkkä ihminen. Minulle on hirveän tärkeää saada tehdä omaa musiikkia, Luoti miettii.

 

TÄRKEÄÄ ETTÄ MENNÄÄN ETEENPÄIN. Nuori Mira Luoti koki Turun Luostarinvuoren yläasteella seksuaalista häirintää. Häntä ahdistellut musiikinopettaja oli ollut Miralle tärkeä luottoihminen, joka kehui ja kannusti opinnoissa.

Kun Mira kertoi tapahtumista koulussa, kaikki eivät häntä uskoneet. Ratkaisevaa oli, että rehtori ei uskonut.

Sen jälkeen Mira Luoti vaikeni tapahtumista, eikä puhunut niistä kuin aivan lähimpien ihmisten kanssa. Ei edes PMMP:n aikoina, kun he Paula Vesalan kanssa tukivat näkyvästi Amnestyn Joku raja -kampanjaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Vasta viime vuoden lopulla alkanut #metoo kampanja ja tieto siitä, mitä moni muukin tyttö koulussa oli kokenut, sai Mira Luodin lopulta kertomaan ahdistelusta julkisesti.

Tällä hetkellä hänelle on tärkeää, että asiat menevät eteenpäin.

- Kyllä minulta itku pääsi, kun opetus- ja kulttuuriministeriö maaliskuussa myönsi viiden miljoonan euron tuen toimenpideohjelmaan, jolla edistetään seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyä. Tuli niin onnellinen olo.

Yläasteen tapahtumat eivät vieneet Mira Luodin uskoa ihmisiin.

- Päinvastoin, minusta on hirveän tärkeää hakea apua alan ammattilaisilta, oli asia mikä tahansa. Silloin nuorena ei vaan ollut riittävästi tietoa, kelle tällainen asia kerrottaisiin. Se jäi puolitiehen. Nyt pidän kyllä siitä huolen, että asiat viedään maaliin asti.

 

MONTA ASIAA SYDÄMELLÄ. Mira Luoti on kampanjoinut näkyvästi monen sydämen asiakseen kokemansa kohteen puolesta. Hänet on nähty laulamassa Hurstille Hynää! -tukikonsertissa, luovuttamassa verta, puhumassa lääkkeettömän Itämeren puolesta.

Suomen Sydänliitto, Lastenklinikan Kummit ja Syöpäsäätiö ovat tulleet läheisiksi myös raskaitten omakohtaisten kokemusten kautta.

- Vuonna 2014 syntynyt Urho kärsi vakavasta synnynnäisestä sydänsairaudesta, supraventrikulaarisesta takykardiasta, SVT:stä. Kun hän sai apua Lastenklinikalla, tutustuin siellä henkilökuntaan. Se on niin intensiivistä aikaa, että siinä tulee läheiseksi. Halusin tietysti auttaa.

Myös veljen nopea kuolema syöpään tammikuussa 2016 - samana päivänä, kun Mira Luodin ensimmäinen soolobiisi julkaistiin - oli pysähdyttävä tapahtuma.

Suru, ja toisaalta saatu apu, on kanavoitunut toimintaan: Mira Luoti panee hyvän kiertämään.

Luoti pohtii, että hänen halunsa auttaa voi kuitenkin alun perin juontaa myös hänen nuoruuden kokemuksiinsa.

- Koin silloin, ettei minua kuunneltu. Haluan näyttää, että kun vain uskaltaa puhua, ja menee rohkeasti eteenpäin, aina löytyy ihmisiä, jotka ovat samalla puolella. Aina löytyy tukiverkostoa, oli ongelma mikä tahansa. Ja vaikka kyse olisi vain kivasta harrastuksesta, huomaa, että yhteisöstä saa hirveästi voimaa.

 

MUSIIKKIURA ALKOI TURUSSA. Mira Luoti asui Turussa ensimmäiset 22 vuottaan.

- Koen olevani turkulainen, vaikka olen nyt asunut muualla. Minulle oli esimerkiksi tärkeää osallistua Kiss My Turku -kampanjaan. Kaikki, mitä olen elämässäni tehnyt, pohjautuu sinne Turkuun. Siellä myös musiikki tuli elämääni.

Turussa hän aloitti myös keikkailun cover-bändi Super Trouperin riveissä.

- Super Trouperista tuli tosi suosittu: esiinnyimme jopa festarien päälavoilla. Tiesin kyllä tasan tarkkaan, mitä tämä ala on, jo paljon ennen PMMP:tä, jonka perustin Paula Vesalan kanssa vuonna 2002.

PMMP:n vuosien jälkeen Mira Luoti on jo parin vuoden ajan tehnyt soolouraa. Paljon häntä on nähty nyt myös televisiossa.

TV-työt hän valitsee pitkälti sen mukaan, miten ne tukevat hänen ammattiaan.

- Esimerkiksi Hulahula Suomessa viime vuonna toimin juontajana, mutta siinä oli tietenkin olennaisesti mukana se tanssi. Minullahan on pitkä tanssihistoria: tanssin monta vuotta Taina Kovalaisen koulussa Turussa. Haaveilin, että minusta olisi voinut tulla tanssija. Tavallaan olen saanut senkin, kun olen esiintynyt paljon myös musikaaleissa.

 

vain elamaa kausi 8 kuva petri aho

Tämä kevään Vain elämää -kuvaukset tehtiin Espanjassa helmikuussa. Mira Luodin lisäksi sarjassa nähdään Danny, Arttu Wiskari, Sani, Aki Tykki ja Kasmir sekä Terhi Kokkonen. Kuva Petri Aho, Nelonen Media, Vain elämää.

 

SUURIA TUNTEITA RUUDUSSA. Tänä keväänä Mira Luoti nähdään Voice of Finlandissa Olli Lindholmin apuvalmentajana.

- Apuvalmentajaa tarvitaan siinä vaiheessa, kun kilpailijoita on vielä paljon ja edetään aika kovaa tahtia. Ja kyseessä ovat kuitenkin suuret tunteet. Valmentajille on todella helpottavaa, kun joku pystyy katsomaan kilpailijoita kirkkain silmin ja kertomaan oman näkemyksensä. Se on todella ratkaiseva tuki, Mira Luoti toteaa.

Suuria tunteita koetaan myöhemminkin keväällä. Helmikuussa Luoti oli mukana Vain elämää -ohjelman kahdeksannen kauden kuvauksissa Espanjassa. Sarja alkaa pyörimään Nelosella 27. huhtikuuta.

Tämä kevään ohjelmassa esiintyvät myös Danny, Arttu Wiskari, Sani, Aki Tykki sekä Kasmir. Terhi Kokkonen on mukana vain osan aikaa.

- Itse olen jo aika pitkään heilunut kentällä, joten ihmiset olivat aika pitkälti jo tuttuja. Sitten toisaalta Kasmir oli uusi tulokas, joka pesi meidät kaikki! Ja ääripäässä tietysti Danny, joka on nähnyt tältä alalta aivan kaiken. Siinä tunsi itsensä hyvinkin kokemattomaksi, Mira Luoti nauraa.

Vain elämää oli huikea kokemus.

- Oli suuri kunnia osallistua ohjelmaan. Oli aivan ihanaa ja voimaannuttavaa viettää aikaa samankaltaisten ihmisten kanssa, ja vain omistautua täysin musiikillisten kokemusten jakamiseen ja keskustelulle musiikista. On uskomatonta, miten musiikin kautta voi viestiä, ja vaihtaa elämänkokemuksia.

 

UUTTA MUSIIKKIA KEIKOILLE. Vain elämää -ohjelmassa artistit valitsevat ja sovittavat itse kappaleensa. Mira Luoti ei voi vielä paljastaa, mitä kollegoidensa kappaleita hän tulee ohjelmassa esittämään.

- Odotan kovasti vuoden ensimmäistä sähköistä keikkaa Turun Linnateatterissa 9.5., jossa niitä varmaan kuullaan. Esiinnyn siellä uuden pelkästään naismuusikoista koostuvan bändin kanssa. Meillä on mahtava porukka muun muassa Tiktakista ja Indicasta tuttuja muusikoita.

Mahdollisesti keikalla kuullaan myös Mira Luodin omaa uutta tuotantoa: uusi levy on jo työn alla.

Tulevan kesän festarikeikkoja on muun muassa Karjurockissa ja Kotkan Meripäivillä. Kaikista keikoista ei voi vielä kertoa, mutta kesään 2018 kuuluu jälleen myös kesäteatteria.

Mira Luoti on mukana Sappeella Pälkäneellä 2.7. ensi-iltansa saavassa On kesäyö -musikaalissa, joka kertoo Topi Sorsakosken elämästä.

- Siinä pystyn yhdistämään työn ja huvin. Asumme lomakylässä ja lapset ovat siellä mukana, 3-, 8- ja 10-vuotiaitten lasten äiti iloitsee. [a.m.p.]

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter