into iso banneri

Veetistä on moneksi

INTO Veeti2 

Tänä keväänä Veeti Kalliota viedään. Hän ahkeroi koko toukokuun Helsingin Messukeskuksen uudessa teatterissa esitettävässä Mamma Mia! -musikaalissa – ja valmistautuu samaan aikaan Samppalinnan Kesäteatterin Naimakaupat Vegasissa -musikaalin keskeiseen rooliin.

- Abban musiikkiin perustuva Mamma Mia! on iso ja kansainvälinen tuotanto, jossa on kaikki hyvin tarkkaan määritelty – aina vaatteiden leikkauksia myöten. Mulla on tästä kuitenkin hyvä fiilis. Valinta tehtiin koelaulun perusteella Lontoossa, ja koelaulussa oli luultavasti kymmeniä muitakin. Ohjaajakin on Lontoosta, Veeti kertoo.

Veeti on aikaisemminkin esiintynyt tiukan konseptin maailmanmusikaaleissa. Hänen teatteriuransa alkoi oikeastaan huipulta, kun hänet valittiin Les Misérablesin Jean Valjeaniksi Helsingin kaupunginteatterin tuotantoon vuonna 1999.

- Olin silloin ihan noviisi teatterihommissa. Mutta kapellimestari Nick Davies halusi siihen rokkijätkän. Harjoittelu oli helvetillistä, koska en osannut lukea nuotteja. Opettelin kaikki korvakuulolta. Sain myös paljon apua Puntti Valtoselta ja Heikki Sankarilta, jotka olivat tuotannossa mukana, Veeti kiittää.

Arvostelut olivat kuitenkin hyviä. Siitä miehen musikaaliura sitten lähti.

INTO Veeti kansi2

Naimakaupat Vegasissa on veijaritarina pelihimon uhriksi joutuneesta nuoresta parista. Kuva: Mika Nurmi.

 

KESÄ SAMPPALINNASSA. Kun toukokuun tiivis Mamma Mia -rupeama on ohi, alkavat saman tien viime hetken harjoitukset Samppalinnassa. Ensimmäiset ennakkoesitykset jo 14.6. ja ensi-ilta 20.6.

- Samppalinnan roolista oli sovittu jo aikaisemmin. Harjoitteluaikataulusta piti neuvotella, mutta sekin onnistui, kun soviteltiin, toteaa Veeti.

Naimakaupat Vegasissa on veijaritarina pelihimon uhriksi joutuneesta nuoresta parista.

- Esitän kokenutta peluria, joka ihastuu Reeta Vestmanin roolihahmoon. Nauroimme Reetan kanssa, että tämähän menee vähän kummalliseksi: Turun kaupunginteatterin Kakolassa vuonna 2012 Reeta esitti tytärtäni.

Jason Robert Brownin säveltämä musiikki mukaansatempaavaa ja vauhdikasta big band -swingiä. Mukana on myös sopivasti Elvistä, sillä Marko Maunukselan roolihahmo on Elvis-imitaattori.

Veeti Kallio sanoo tulleensa iän myötä yhä vain kaikkiruokaisemmaksi musiikin suhteen. Aikaisemmin hänet on nähty muun muassa Five Guys Named Moe -musikaalissa, jonka musiikki on täysin 30-40 -luvuilta. Abban musiikkiakin hän arvostaa.

- Onhan Abba nyt 10 kertaa parempaa musiikkia kuin vaikka Kiss. Mamma Miassa on oivallisesti valitut kappaleet. Ja se on tässä mielenkiintoista, että nyt ne kuullaan ensimmäistä kertaa suomeksi. Paula Vesalan käännökset ovat todella hyviä, Veeti kehuu. 

Musikaaleihin liittyvää tanssimista Veeti sen sijaan on aina inhonnut, vaikka oli aikoinaan mukana myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

- Se ei ole minun juttuni. Joraan kyllä mielelläni, mutta koreografioiden opettelu on mulle todella vaikeata, hän myöntää.

INTO Veeti ryhmä

Samppalinnan tämän kesän musikaalissa käydään kiivasta lemmensotaa Las Vegasissa. Kuva: Mika Nurmi.

 

VERI VETI MUSIIKKIIN. Musiikki tuli Veetin elämään 13-vuotiaana.

- En ollut kouluaikana Pohjanmaalla Pattijoella kiinnostunut mopoista tai urheilusta. Piirtäminen ja musahommat olivat kivempia. Äidin isä ja veljet ovat olleet taiteellisesti lahjakkaita – isosetä kävi Ateneumin taidekoulunkin. Ja isoisä osasi soittaa korvakuulolta mitä vain.

Mitään muodollista musiikkikoulutusta Veetilläkään ei ole.

- Koulussa pari jannua soitti kitaraa. Laitettiin bändi pystyyn, ja mun osalle jäivät rummut. Sitten kun Pattijoen Nuorisoseuran keikalla havaittiin, että bändissä pitäisi olla laulajakin, aloin myös laulaa. Silloin ei ollut mitään ihmeellistä, että rumpali lauloi: niinhän Remukin teki, Veeti selittää.

Vanhemman Kauppilan Repan bändissä hän pääsi 15-16 -vuotiaana jopa levyttämään.

- Neighbourhood Brats -bändin kanssa sitten päätettiin vuonna 1985, että mennään kaikki Helsinkiin. Saatiin Lepakosta treenikämppä, mutta keikkoja ei tullut. Siivosin, tiskasin ja olin sairaala-apulaisenakin, kunnes päätin, että ammatti pitää saada. Päädyin Tampereelle opiskelemaan jalkinevalmistusta. Olen aina tykännyt tehdä käsillä.

Veeti työskenteli jonkun aikaa suutarina, kunnes bändikaverit houkuttelivat jälleen musahommiin Helsinkiin.

- Tyrkytin itseäni muun muassa Melrosen keikoille lämppäriksi. Moni tuli kehumaan. Tein koko ajan myös omia biisejä.

Näihin aikoihin hän alkoi laulamaan á cappellaa yhdessä Sami Saaren kanssa.

- Se oli aluksi vain sellainen yksi ohjelmanumero, jota esitettiin kesäklubilla. Mukaan tulivat Aki Sirkesalo ja Sasu Moilanen, joka oli Hearthillin rumpali ja hyvä basso.

Veeti & The Velvetsistä tuli yllättäen melkoisen suosittu lauluyhtye.

- Jukka Orma sanoi, että jos olisimme laulaneet suomeksi, meistä olisi tullut megasuosittu. Se oli meille kuitenkin enemmän hauskanpitoa, vaikka kaksi levyäkin tehtiin. Jarruteltiin: riitti, kun kuka tahansa meistä sanoi, että on pyykkipäivä, niin keikkaa ei otettu, Veeti nauraa.

Kaikilla alkoi olla omia soolokuvioita. Veeti teki yhteistyötä esimerkiksi Umon kanssa ja lauloi Leningrad Cowboysissa. Hänet nähtiin myös television nuortenohjelma Jyrkin yhtenä juontajana. Omia bändejä Velvetsien jälkeen ovat olleet Veeti & Elastic Family ja Veeti & The Hellvets.

Teatterin lavalla Veeti Kallio on esiintynyt Helsingin kaupunginteatterin lisäksi myös UIT:ssa, Q-teatterissa ja Tampereen Työväenteatterissa. Turun kaupunginteatterissa hänet on nähty rockmusikaali Kakolassa sekä Rock of Ages -musikaalissa.

INTO Veeti12

Omassa tatuointiyrityksessään VeetINKalliossa Veeti voi hyödyntää myös visuaalisia lahjojaan.

 

LEIPÄ ON PIENINÄ PALASINA. Vegasin kuviot Samppalinnan Kesäteatterissa vievät koko kesän.

- Teen lisäksi joitain mainosspiikkejä, sekä yhden tv-dokumenttisarjan, jos sopimukseen päästään. Yksityisyrittäjä ei oikein voi kieltäytyä duuneista, jos ne vain sopivat kalenteriin, Veeti Kallio toteaa.

Freelancerille teatteri- ja musiikkihommat ovat aina luonnostaan pätkätöitä, mutta Veeti on tottunut muutenkin tekemään vähän kaikenlaista. Hän on aina ollut käsistään kätevä ja tehnyt muun muassa kirvesmiehen ja jopa hierojankin töitä.

- Leipä on aina ollut pieninä palasina. Täytyy vaan olla mieli avoimena. Tuntuu, että ihmiset aivan turhaan kääntää lappuja silmilleen ja kaivaa poteroita, Veeti tuumii.

Tatuoidulla miehellä on myös oma tatuointiyritys Turussa.

- Jokin niissä vain kiinnosti. Olen pienestä asti piirtänyt ja isompana olen maalannut taulujakin. Näin kun yksi kaveri teki tatuointeja, aloin kokeilemaan ja innostuin. Nyt siihen on päässyt syvemmälle. Se on loputonta oppimista.

Tatuointifirmansa kautta Veeti on tehnyt myös muitakin töitä.

- Spiikkikeikkoja on helpompi laskuttaa oman firman kautta. Ja olen suunnitellut ja toteuttanut sisustustöitä muun muassa Turun Apolloon.

Nykyisin Paimiossa perheineen asuva Veeti haaveilee silti edelleen.

- Jos olisi sellainen työ, ettei tarvitsisi poistua kotoa. Ehkä bed & breakfast -tyylinen maatila ja siinä juhlatilat, Veeti pohtii. [a.m.p.]

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter