into iso banneri

Reggaemies kotiutui Kakskertaan

INTO Jukka Poika kansi

Muusikko Jukka Rousun tuntevat kaikki yksinkertaisesti vain Jukka Poikana. Hän on mies, joka nosti reggaen suomalaisen suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään Silkkii-singlellään toukokuussa 2011. Silkkii lainehti koko kansan letkeänä korvamatona useita kuukausia ja toi Jukka Pojalle myös kosolti Emma-pystejä.

Sittemmin hittejä on tullut tasaiseen tahtiin. Jukka Pojan reggae on saavuttanut todellakin yleisen suosion.

Riittää kun katsoo kesän keikkalistaa, jossa on esiintymisiä hyvinkin erilaisilla areenoilla Seinäjoen Rytmikorjaamolta Viitasaaren Traktorijazzeille ja Helsingin Mummotunnelista Naantalin Kaivohuoneelle - tai Karjaan Pride-tapahtumaan.

Parhaillaan Jukka Poikaa kuitenkin jännittää, pääseekö toukokuun lopulla julkaistu tuplasinkku Kurkota tähtiin/Sano se taas ylipäätään soittolistoille, ja tulisiko kappaleista kesän radiohittejä.

- Musiikkia on tarjolla paljon ja kanavat ovat rajalliset. Ei voi tietää, onko juuri näille biiseille tilausta, hän toteaa.

 

REGGAE PERUSTUU NYANSSEIHIN. Reggaeta Jukka Rousu kuuli nuorena ensin kaverin faijan vinyyleiltä.

- Innostuin ja lähdin tutkimaan asiaa enemmän. Reggaessa on erilainen rytmi ja estetiikka: siinä pyritään tekemään vaikutus vähän eri keinoilla kuin vaikka popmusiikissa, jossa jossain vaiheessa lähdetään aina kaahaamaan täysillä päin. Reggaessa ei lähdetä kaahaamaan ollenkaan. Se perustuu pieniin nyansseihin. Intensiteetti on eri, se on siellä ikään kuin nuottien välissä.

Samoin tekstit ovat monesti sellaisia, ettei niissä pyritä välttämättä avaamaan juttua saman tien, Jukka Poika miettii.

- Monissa mun suosikkikappaleissa on vain joku jännä juttu. Siihen minä tavallaan pyrin itsekin.

Reggaen sanoituksissa on hänen mielestään kiihkoilemattomuutta ja jopa filosofista pohdintaa.

Jukka Pojan omatkaan kappaleet eivät välttämättä kerro juuri senhetkisestä elämäntilanteesta, mutta käsittelevät kuitenkin asioita, jotka askarruttavat häntä.

Luomisprosessiaan Jukka Poika kuvaa jossain määrin takaperoiseksi.

- Luova prosessi voi olla minulla vaikka kuinka tyhmä ja lapsekas. Rämpytän vain sanoja, jotka sopivat musiikkiin - silloin ne tulevat sydämestä. En mieti niitä siinä kohdassa yhtään. Sitten vasta kuuntelen, mistä tämä teksti kertoo. Se voi olla tosi noloakin, mutta koska kukaan ei ole kuuntelemassa, sillä ei ole mitään väliä.

Sen jälkeen hän keskittyy tekstissä asioihin, joita voi viedä eteenpäin.

- Niin sanotut realiteetit tulevat vastaan, kun A&R sanoo, ettei teksti toimi tällaisenaan vaan sitä täytyy muuttaa. Jos omaan tekstiinsä on kovasti ihastunut, siinä voi pahoittaa mielensä. Mutta kivaa on, että siihen asti luova prosessi ja bisnes ovat olleet lähes erillään, Jukka Poika kuvailee.

Levy-yhtiö Kaiku Entertainment Oy:n tiimiin Jukka Poika kuitenkin luottaa kappaleiden viimeistelyssä ja levyjen koostamisessa.

- Levy-yhtiö saa hoitaa sen puolen. Vuonna 2005 tein itse 8-raitakelanauhurilla silloisen bändini levyn. Oli se hommaa!

INTO Jukka Poika4

Omakotitalotontilla on koko ajan paljon tekemistä, mutta välillä on myös päiviä, jotka Jukka Poika viettää rennosti löhöillen.

 

MAASEUDUN RAUHA LÖYTYI TURUSTA. Jukka Poika tekee vuosittain pitkälle toistasataa keikkaa, joista osassa hänellä on mukana bändi. Suuren osan keikoista hän tekee kuitenkin dj Stormyn kanssa. Dj Stormy on Teija Stormi, jonka kanssa Jukka on pitänyt yhtä jo seitsemän vuotta.  

Tänä keväänä huhtikuussa Jukka Rousu ja Teija Stormi avioituivat. Suuresta elämänmuutoksesta ei kuitenkaan ole kysymys.

- Kyllähän se on mukava edetä. Jos ei nopeasti niin sitten hitaasti, Jukka Poika hymyilee.

Teijan myötä Jukka Pojasta on tullut myös turkulainen. Oma talo valmistui metsätontille Kakskertaan toissavuonna. Jukkatalosta tuunailtiin koti, johon tuli asunto myös Teijan äidille.

- Teija on Naantalista kotoisin, ja minulla on itsellänikin ollut koko ajan sellainen ajatus, että saaristoon täytyy päästä. Meren tai järven rannalle. Pidän myös tällaisesta rikkonaisesta, vähän kumpuilevasta maisemasta. Minulle on tärkeää, että on omaa rauhaa ja luontoa ympärillä, Jukka Poika toteaa.

- Unelmissa oli tosin rantatontti, ja sellaista etsittiinkin, mutta sitten totesimme, että tämähän on ihan mahtava. Ja Kakskerranjärven ranta on lähellä. Meillä on oma ranta-alue, jota kunnostetaan ja jonne laitetaan kasvimaata.

Talon pihapiirissä on valmiina myös studiorakennus, joka on tosin toiminut vielä varastona.

- Tähtään siihen, että saisin hyvät tilat tehdä demoja. Ja mahdollisesti myös biisien lauluosuuksia. Biisien tekemiseen tarvitsen kuitenkin aika vähän tilaa. Niitä syntyy makkarissakin kitaraa rämpytellen, Jukka Poika kertoo.

INTO Jukka Poika2

Parikin kottikärryä on hajonnut, kun järvenrantaan on tuotu hiekkaa ja tehty kasvimaata, Jukka Poika kertoo.

 

YRITYS HYVÄSSÄ HOIDOSSA. Jukka Poika on ollut viitisen vuotta myös yrittäjä. Jukka Poika Musiikki Oy:n hän perusti vuonna 2013, jolloin hän osallistui Vain elämää -ohjelmaan. Yrityksellä ei ole mennyt ollenkaan hullummin.

- Aikaisemmin bisnespuoli ahdisti minua, mutta nykyään se on minusta kiinnostavaa. Se on vähän kuin kotityöt: ne on myös tehtävä kunnolla, hän vertaa.

Yrityksen ainoa työntekijä on Teija Stormi, joka tekee paljon muutakin kuin dj-hommia.

- Teija myy keikkoja, hän on siinä oikea ässä. Hän pitää myös pyörittää firman asioita. Minulla on varsin korkeasti koulutettu työntekijä, sillä Teija on koulutukseltaan VTM eli valtiotieteiden maisteri, Jukka Poika nauraa. [a.m.p.]

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter