into iso banneri

Tytyri - Elämyskaivos vailla vertaa

 INTO Lohja Tytyrin valoshow

Tytyri Elämyskaivos Lohjalla on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen matkakohde. Edelleen toimivan Nordkalkin kalkkikaivoksen kaivoskäytöstä poistetussa osiossa on jo 30 vuotta ollut myös kaivosmuseo, jonka yhteyteen on tullut vuosien saatossa uusia toimintoja.

Elämyskaivoksesta on muodostunut jännittävä kokonaisuus, joka tarjoaa ihasteltavaa ja ihmeteltävää kaikenikäisille kävijöille. Historiaa, geologiaa, taide-elämyksiä - ranskalaisten salainen samppanjavarasto! - ja jopa vauhdin hurmaa: kaivoksen 110 tasolle vie Koneen huippumoderni pilvenpiirtäjähissi, joita Kone testaa kaivoksen yhteydessä toimivassa laboratoriossaan.

- Hissimatka sujuu nopeasti, mutta on myös elämys sinänsä. Hissin yksi seinä toimii näyttönä, josta voi seurata monenlaista informaatiota matkaan liittyen, kertoo Lohjan matkailupäällikkö Minna Ermala. Tytyri Elämyskaivos on Lohjan kaupungin alainen matkailu- ja kulttuurikohde. 

Kaivoksessa liikutaan oppaan johdolla ja tutustutaan kaivoksen historiaan, josta muistuttavat muun muassa vanhat kaivoskoneet. Elämyskaivoksessa pääsee myös itse louhimaan kalkkikiveä, jota kaivoksessa riittää vielä seuraavien 100 vuoden ajaksi.

Maan alla paljastuu valtaviksi louhittuja aukkoja, joista yhden kohdalla pysähdytään seuraamaan valotaiteilija Petri Puttosen valoesitystä valinnanvaraisen musiikin säestyksellä. Valittavana on Sibeliusta, Griegiä tai Amorphis-yhtyeen musiikkia.

INTO Lohja Tytyrinhississa

Hissimatka sujuu nopeasti, mutta on myös elämys sinänsä. Hissin yksi seinä toimii näyttönä, josta voi seurata monenlaista informaatiota matkaan liittyen.

 

TAIDETTA MAAN ALLA. Kuvataidetta kaivoksesta löytyy myös kahden kesäksi vaihtuvan näyttelyn verran.

Kesällä 2018 Elämyskaivoksen valoteoksena toimii Aleksander Reichsteinin He olivat täällä -valoinstallaatiosarjan osa, joka muistuttaa kaivoksessa työskennelleistä entisajan mainareista. Teossarjaa on nähty eri puolella Eurooppaa, ja sen loppuosa tulee olemaan esillä Jerusalemin valofestivaaleilla kesällä 2018.

Toinen näyttely on Takamaa-kollektiivin Joki-teos, jossa yhdistetään eri taiteenmuotoja. Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon veistos, säveltäjä Johanna Pitkäsen äänimaisema ja valokuvataiteilija Anni Hanénin liikkuva kuva yhdistyvät tarinaksi joesta, joka virtaa syvyydestä pintaan - ja takaisin syvään tuntemattomaan. Takamaa-kollektiivin teos on kaivoksessa vuoden loppuun saakka.

- Yleisökierroksia on kesäaikaan kolme, ja juhannuksesta lähtien neljä joka päivä aina koulujen alkuun. Kierroksia on englanniksi 1.6.- 31.8. joka lauantai klo 13 sekä ruotsiksi joka sunnuntai ainakin 30.6. asti. Lapsille järjestetään kerran kuussa teemaviikonloppuja, jolloin he saavat halutessaan pukeutua vaikka vuorenpeikoiksi, Minna Ermala huomauttaa.

Jokaiseen vajaan kilometrin pituiseen kierrokseen sisältyy myös geologisen näyttelyn osuus. Syksyllä on mahdollisuus tutustua myös perusteellisempaan geologiseen näyttelyyn ja osallistua sen yhteydessä toteutettaviin työpajoihin.

Tytyri Elämyskaivoksesta löytyy myös ainutlaatuinen juhlatila, jota voi vuokrata yksityis- ja yritysjuhliinsa. Tytyri-salissa voi järjestää 100 hengen kokouksen tai esimerkiksi konsertin. [a.m.p.]

INTO Lohja kaivos95

Yleisökierroksia on kesäaikaan kolme, ja juhannuksesta lähtien neljä joka päivä aina koulujen alkuun.

 

Tytyri Elämyskaivos
Kuilukatu 42, 08100 Lohja.
Tiedustelut ja varaukset:
Lohjan Matkailu
Puh. 044-369 1309
Email tourist@lohja.fi
www.tytyrielamyskaivos.fi

 

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter