into iso banneri

Heikko hämäränäkö on liikenneturvallisuusriski

– suomalaisautoilijoista miltei kolmasosa välttää pimeällä ajamista

 

RDO 00037 81220

 

Lähes kolmasosa suomalaisista autoilijoista välttää pimeällä ajamista, selviää Specsaversin teettämästä tutkimuksesta*. Tutkimukseen vastanneista autoilijoista noin 80 prosenttia ajaa päivittäin tai monta kertaa viikossa. Hämärässä autoilu voi mietityttää tottunuttakin kuskia.

– Huono hämäränäkö lisää merkittävästi onnettomuusriskiä liikenteessä pimeinä syysiltoina. Jos pimeällä ajaminen tuntuu epämiellyttävältä ja huomaat havaitsevasi esimerkiksi liikennemerkit vasta, kun ne tulevat kohdalle, saatat kärsiä heikosta hämäränäöstä. Myös herkästi vastaantulevien autojen valoista häikäistyminen voi olla merkki hämäränäön heikentymisestä, listaa optikko Marko Valtonen Specsaversin Turun keskustan liikkeestä.

Hämäränäöllä tarkoitetaan silmän kykyä sopeutua eri valaistusolosuhteisiin ja erottaa kontrasteja pimeässä. Silmät sopeutuvat kirkkaaseen ympäristöön yleensä muutamassa minuutissa, mutta hämärään sopeutuminen voi viedä jopa puoli tuntia.

Suomalaisautoilijat pitävät aktiivista omasta näöstä huolehtimista tärkeänä: 75 prosenttia ajonäkötutkimukseen osallistuneista autoilijoista kokee, että autoa ajavien pitäisi tarkastuttaa näkönsä 2­–3 vuoden välein tai useammin. Lähes 40 prosenttia kuitenkin tarkistuttaa näkönsä vain 4-5 vuoden välein tai harvemmin.

– Liikenneturvallisuudenkin kannalta silmät on tärkeää tarkastuttaa säännöllisesti. Kun ikää karttuu, silmässä tapahtuu väistämättä muutoksia. Eroa voi olla itse vaikea huomata, sillä muutokset tapahtuvat hiljalleen. On kuitenkin kaikkien kannalta turvallisinta, että liikenteessä näkee niin hyvin kuin mahdollista, painottaa Valtonen.

Jopa 59 prosenttia autoilevista suomalaisista on huolissaan muiden liikenteessä liikkuvien näöstä liikenneturvallisuuden kannalta. Myös oma näkeminen on mietityttänyt kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista kuskeista. Jos oma hämäränäkö arveluttaa, Valtonen suosittelee suuntaamaan optikolle näöntarkastukseen.

– Huonon hämäränäön taustalla on usein korjaamaton taittovirhe, joka korostuu hämärällä autoillessa. Se on helppo korjata sopivilla linsseillä tai piilolinsseillä. Tarvittaessa optikko ohjaa asiakkaan silmälääkärille jatkotutkimuksiin, Valtonen kertoo.

 

RDO 00691 02758

 

DRIVEWEAR-ERIKOISLINSSIT AUTOILIJALLE JA HARRASTUKSIIN. Jokainen meistä on kokenut märän tien, tyynen veden pinnan tai lumen häikäisevän kirkkauden kun aurinko paistaa sopivasti vastaan. Esimerkiksi autoillessa häikäisevä valo häiritsee selvästi ja voi olla jopa turvallisuusriski. Liikenteessä selkeän näön menetys jo muutamaksi sekunniksi voi olla kohtalokas.

Nykyaikaista polarisoivaa linssiteknologiaa edustavat Drivewear-linssit, joiden tummuus vaihtelee valonmäärän mukaan. Älykäs Drivewear-linssi tummuu sekä valon että UV-säteilyn vaikutuksesta. Linssi parantaa näkemistä vaihtelevissa olosuhteissa ja tummuu myös esimerkiksi sisällä autossa.

Drivewear-linssin väri on kevyen ruskea pilvisellä säällä, jolloin se toimii kontrastia parantavasti. Valon lisääntyessä linssi tummuu automaattisesti. Kirkkaassa auringonvalossa linssi on jopa 80% tumma, jolloin se toimii erinomaisena aurinkolasina.

Drivewear-linssi on paljon autoilevalle kätevä ja turvallinen ratkaisu. Tämän lisäksi se soveltuu erinomaisesti myös harrastuskäyttöön, kuten veneilijöille, golffareille, laskettelijoille jne. Drivewear-linssejä on saatavilla sekä yksi- että monitehoisina. [p.v.]

 

Specsavers logo

 

Turun alueella näönhuoltoasioissa palvelevat:

Specsavers Turku keskusta, Yliopistonkatu 25 p. 02 276 1234
Specsavers Mylly p. 02 8808500
Specsavers Skanssi, p. 02 253 8800
Specsavers Länsikeskus, p. 02 235 0895

www.specsavers.fi/piilolinssit 

www.specsavers.fi

 

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter