into iso banneri

Mikko Koukin kiireinen vuosi

INTO Mikko Kouki4

 

On viikko Turun kaupunginteatterin tämän syksyn musikaaliensi-illan jälkeen, ja ohjaaja Mikko Kouki on jälleen täydessä työn touhussa teatterin päänäyttämöllä.

- Lämmitämme Taru Sormusten Herraa syksyn esityksiä varten. Se on iso tuotanto, jossa on paljon liikkuvia osia. Lisäksi kaksi näyttelijää on poistunut vahvuudesta. Menee vähän aikaa, kun ajetaan uusia ihmisiä sisään, Kouki selittää.

Taru Sormusten Herrasta oli Mikko Koukin pitkäaikainen haave, joka toteutui tämän vuoden tammikuussa. - Se oli ensimmäinen kirja, jonka olen itse ostanut joskus neljäsluokkalaisena. Onhan se hienoa, että sellaisen lapsuudenkokemuksen jälkeen pääsee leikkimään vielä aikuisenakin, ja tekemään tällaisen ison spektaakkelin. Visuaalisuus ja rytmi ovat teatterinteossa itselleni tärkeitä elementtejä.

PAIKALLISIA TEEMOJA. Turun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana työskentelevällä Mikko Koukilla on ollut kiireinen vuosi. Taru Sormusten Herrasta -ensi-ilta oli alkuvuodesta, kesällä olivat Turussa hänen ensimmäisen elokuvaohjauksensa kuvaukset ja syyskuun alussa uuden Varissuo-musikaalin ensi-ilta.

- Kyllä tässä tuntee töitä tehneensä, Kouki virnistää.

Suuren kaupunginteatterin taiteellisen johtajan työhön kuuluu ohjaustöiden lisäksi muun muassa ohjelmiston suunnittelua.

- Käymme koko ajan läpi erilaisia sisältöjä toimitusjohtaja Arto Valkaman ja dramaturgi Satu Rasilan kanssa. Se on jatkuvaa hakemista ja etsimistä. Ja sitten haetaan esityslupia ja oikeuksia. Maailma on täynnä kiinnostavia aiheita ja näytelmiä, joista tietysti valitsee sellaisia, joihin uskoo, Kouki pohtii.

Turun kaupunginteatterin yleisö on saanut Mikko Koukinkin aikana nauttia paikallista teemoista. Tämän syksyn uutuusmusikaali Varissuo täydentää Kakolan ja Seilin aloittaman trilogian, jossa Turku on ollut yhtenä vahvana elementtinä.

- Teatteri on kuitenkin paikallista – pääsääntöisesti, Mikko Kouki toteaa.

- Tai Varissuo itse asiassa voi olla mikä lähiö tahansa. Sosiaalinen ja fyysinen paikka, joka yhdistää ihmisiä. Näen, että kyseessä on kuitenkin ehyt sarja, jossa vahvana teemana on muun muassa vanhemmuus.

- On ollut hienoa nähdä, että Varissuolla on selkeästi nuorempi katsojaprofiili ja että jokaisessa esityksessä on ollut porukoita, jotka ovat olleet Varissuon kanssa tekemisissä.

INTO Mikko Kouki kuvitus2

Taru Sormusten Herrasta oli Mikko Koukin pitkäaikainen haave, joka toteutui. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

 

NÄYTTELIJÄ JA PALJON MUUTAKIN. Mikko Kouki tulee taiteilijasuvusta. Hän laskee, että suvussa on ollut peräti viisi näyttelijää.

Isä Tapio Kouki on turkulaisyleisön tuntema entinen kaupunginteatterin näyttelijä, joka on nyt eläkkeellä ollessaan tehnyt vielä tv- ja elokuvatöitä. Oma poika, Akseli Kouki, on nähty jo elokuvarooleissa. Ja nuorempi poika vuorottelee parhaillaankin Varissuon lapsiroolissa.

- Itse menin niin nuorena, jo 18-vuotiaana teatterikouluun, ettei tullut käytyä läpi muita vaihtoehtoja. Nythän olen alan sisällä päässyt tekemään paljon kaikenlaista muutakin. Olen ohjannut, käsikirjoittanut, ja ollut useassa elokuvassa ohjaajan assistenttina. Ja tänä vuonna siis myös ohjaajana.

Turun kaupunginteatterissa Mikko Kouki esiintyi nuorena vastavalmistuneena näyttelijänä vuosina 1991– 1994. Ura jatkui sen jälkeen pitkään freelancerina.

Miehen monipuolisuus kulminoitui näkyvästi vuonna 2007, jolloin Kouki palkittiin peräti kahdella Jussi-patsaalla: parhaasta käsikirjoituksesta Valkoinen kaupunki -elokuvasta ja parhaasta miessivuosasta elokuvassa Riisuttu mies.

Elokuvissa Kouki edelleen säännöllisesti myös itse näyttelee. Viimeksi hänet on nähty Tuntemattomassa sotilaassa sotamies Korpelana.

- Elokuvassa kohtaus oli pieni, mutta tulevassa tv-sarjassa minua näkee vähän enemmän.

Entäs nähdäänkö Mikko Kouki vielä oman teatterinsa näyttämöllä. Jos vaikka joku vieraileva ohjaaja pyytäisi?

- Onhan niitä kysymyksiä ollut. Mutta en ole tainnut esiintyä missään draamassa sitten vuoden 2007, hän laskeskelee.

LINNATEATTERIN IHME. Teatterinjohtajana Mikko Kouki aloitti Linnateatterissa, jota hän oli myös perustamassa.

- Työparikseni sain Arto Valkaman, johon olin tutustunut jo Teatteri Sudessa. Linnateatteri oli pieni ja ketterä teatteri, mutta olihan se tietynlainen ihme, että oltiin nopeasti yksi Suomen suosituimmista teattereista, jolla oli vuosittain yli satatuhatta katsojaa.

Linnateatterin aikaa kesti lopulta yhdeksän vuotta, kunnes Mikko Kouki valittiin Oulun kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi.

- Minun piti mennä sinne yksin, mutta sain ylipuhuttua Arton mukaan.

Oulussa meni 2,5 vuotta, kunnes vuonna 2014 aukesi Turun kaupunginteatterissa kahden johtajan pesti. Hyvin yhteen pelaava johtajakaksikko palasi takaisin Turkuun.

Linnateatteriin verrattuna Turun kaupunginteatterin johtaminen on hyvin erilaista.

- Tämä on iso laitos, on iso näyttämö ja resurssit ovat ihan erilaiset. Samoin tekemisen tapa, kun on paljon ihmisiä tekemässä, Mikko Kouki miettii.

JOHTAMINEN #METOON AIKANA. Silloin tällöin laitosteatterien, ja aiemmin Turunkin teatterin työilmapiiri on noussut puheenaiheeksi. Mitä uutta tämänhetkinen #metoo-kampanja on tuonut teatterinjohtamiseen ja ohjaamiseen?

- Kyllä me täällä pyrimme siihen, että kaikilla olisi hyvä tehdä duunia. Väittäisin, että ilmapiiri on nyt aika paljon avoimempi ja parempi - dialogisempi kuin joskus vuosia sitten. Meillä on pyrkimys sellaiseen pysyvään olotilaan, jossa ihmiset uskaltaisivat puhua ja kertoa epäkohdista ja epäasiallisesta käytöksestä, mihin voitaisiin tarttua. Se on meille tärkeää ja meillä on siihen hyvät ohjeistuksetkin.

Hyvän hengen luominen vaatii kaikkien mukana oloa. Pitää olla kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan, Kouki korostaa.

- On vaikea nähdä, että sellainen autoritaarinen tapa ohjata menisi enää läpi, jota esimerkiksi Andriy Zholdak harjoitti täällä Turussa vielä muutama vuosi sitten. Ohjaajan täytyy tietysti liidata ja tehdä päätöksiä - hän on työn johtaja - mutta oma ohjaustapani on yleensä ollut aika keskusteleva. Yritän saada ihmiset ennemminkin itse löytämään asioita kuin sanella niitä ylhäältä.

- Ehkä sitä on nyt kuitenkin sillä tavalla herkempi, että menee helpommin kysymään, onko kaikki hyvin, Mikko Kouki miettii.

Kaupunginteatterissa on nyt hyvä työskennellä suuren remontin jälkeen.

- Esimerkiksi yksi uusi näyttämö on meille iso asia. Sopukkaa voimme tarjota myös vapaan teatterikentän esityksiin. Suurtuotannotkin ovat toimineet. Tämähän on Turussa ainoa talo, jossa sellaisia voi tehdä. Tehtävämme on tehdä muutenkin laajalla skaalalla, kaikenlaista teatteria.

 

INTO Mikko Kouki11

Mikko Koukin ja Arto Valkaman työtoveruus sai alkunsa jo Linnateatterin perustamisvaiheessa.

 

TEATTERINJOHTAJA KESÄTÖISSÄ. Koukin aikana kaupunginteatterille on avautunut myös kesänäyttämö.

- Naantalin Emma-teatteri tuo hyvän lisän meidän tarjontaan. Nyt ollaan oikeasti talo, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Kesäteatteriesitykset tehdään pitkälti vierailijoiden voimin, mutta tuotantopuolelta saadaan paljon synergiaa.

Mikko Kouki ohjasi itse kaksi ensimmäistä kaupunginteatterin produktiota Emmaan. Vuonna 2015 lätkäkomedia Hockey Nightin ja Linnan juhlat kesällä 2016. Kesällä 2017 Emma-teatterin lavalla nähtiin Pentti Kotkaniemen ohjaama ja Petja Lähteen käsikirjoittama Fingerpori.

Kesällä 2018 Turussa kuvattiin sitten jo Fingerpori-elokuvaa – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

- Minulta on kysytty, kuinka Fingerporista ylipäätään voi tehdä elokuvaa, mutta nyt me ainakin yritimme, ohjaajana debytoinut Kouki nauraa.

Elokuva tulee valkokankaille 2019 syksyllä. Parhaillaan on meneillään leikkausvaihe, jossa ohjaajakin on mukana.

Elokuvarintamalla Mikko Kouki on myös vienyt eteenpäin toista hänelle hyvin rakasta hanketta.

- Olemme Satu Rasilan kanssa työstäneet Seilin elokuvaversiota ohjaamani musikaalin pohjalta. Toki se on muuttunut monilta osin ihan erilaiseksi. Me ollaan saatu siihen Elokuvasäätiöltä täydet käsikirjoitusapurahat. Nyt se on käännetty myös englanniksi, koska haemme siihen myös kansainvälistä rahoitusta - eli kyllä se vielä ainakin toistaiseksi etenee. [a.m.p.]

 

 

 

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter