into iso banneri

Kelan kustantama KIILA-kuntoutus kuuluu myös yrittäjille

Miltä kuulostaisi maksuton työkykyä tukeva ammatillinen kuntoutus Ruissalon tai Naantalin kylpylässä?

INTO Ruissalo 0978

Yksinyrittäjille jo kokemusten vaihtaminen muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa edistää jaksamista ja terveyttä.

 

Kelan kustantama KIILA-kuntoutus on juuri tätä. Kuntoutuskeskus Ruissalon Naantalin ja Ruissalon kylpylöiden yksiköissä on jo useamman vuoden ajan toteutettu korkealuokkaista moniammatillista KIILA-kuntoutusta, jota voivat lääkärin lähetteellä hakea kaikki alle 67-vuotiaat vakituisessa tai toistuvissa määräaikaisissa työsuhteissa olevat henkilöt.

Tämä koskee myös yrittäjiä, painottaa asiakkuuspäällikkö Sari Kuosmanen.

- Kiila-kuntoutukseen pääseminen vaatii lääkärin B-lausunnon kuntoutuksen tarpeesta, kuntoutujan oman hakemuksen sekä kuntoutujan ja hänen esimiehensä yhdessä täyttämän ammatillisen selvityslomakkeen. Yrittäjä ei tarvitse esimiehen kanssa tehtyä selvityslomaketta.

 

INTO Ruissalo13

Moniammatillinen ryhmä paneutuu kuntoutujan yksilöllisiin tarpeisiin.

 

YKSILÖ- JA RYHMÄKUNTOUTUSTA. KIILA-kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea työelämässä pysymistä. Sari Kuosmanen toivoo, etteivät kuntoutuskurssit mene ohi yrittäjiltä, joille ne usein olisivat myös erittäin tarpeen.

- Kuntoutuskeskus Ruissalo on saanut kursseista huikeaa palautetta. Varsinkin yksinyrittäjillä jo kokemusten vaihtaminen muiden samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa voi edistää omaa jaksamista ja terveyttä, sanoo Kuosmanen.

Osa kuntoutuksesta painottuu kuntoutujan yksilöllisiin tarpeisiin, joihin perehdytään KIILA-kuntoutuksen ensimmäisenä päivänä. Kuntoutusasiantuntija vierailee myös kuntoutujan työpaikalla ja kartoittaa, mikä siellä voisi vaikuttaa kuntoutuksen tukemiseen.

Kokonaisuudessaan KIILA-kuntoutusjakso kestää noin 1-1,5 vuotta, johon sisältyy tarvittavien yksilökohtaisten asiantuntijatapaamisten lisäksi kolme ryhmämuotoista jaksoa sekä muutamia tarvittavia käyntikertoja.

- Kiila-kuntoutus on sikäli yrittäjäystävällinen, että osallistujan ei ole pakko yöpyä kuntoutuspaikassa. Mutta tietenkin hän myös saa yöpyä, Sari Kuosmanen tarkentaa.

Kuntoutuja on myös mahdollisesti oikeutettu kuntoutusrahaan ja matkakorvauksiin.

 

INTO Ruissalo1

Liike on lääkettä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin.

 

AMMATTIALA- JA TYÖPAIKKAKOHTAISIA KURSSEJA. KIILAkuntoutuskurssi voidaan toteuttaa ammattialakohtaisina kursseina, joissa osallistujat ovat samaa ammattia edustavia työntekijöitä (tai yrittäjiä) alueellisesti, tai jopa ympäri Suomen.

Näille ammattialakohtaisille kursseille voi kuka tahansa saman ammattialan ihminen tai yrittäjä hakeutua itsenäisesti työterveyshuollon tai omalääkärin kautta. Ammattialakohtaiset kurssit ovat Kelan itsensä avaamia heille tulleiden kuntoutushakemusten perusteella.

Yritys voi myös itse hakea työpaikkakohtaista kurssia työntekijöilleen.

- Jos organisaatio on riittävän suuri ja moni työntekijä on kuntoutustarpeessa, niin organisaatiossa tai yrityksessä voidaan hakea kurssia itsekin kirjautumalla Katso-tunnisteilla Kelan verkkosivuille. Samalla valitaan palveluntuottaja, kuten vaikkapa Kuntoutuskeskus Ruissalo, kurssin toteuttajaksi, Sari Kuosmanen kertoo.

Hakemukseen tulee vahvistusviesti hakijalle, palveluntuottajalle ja Kelaan, minkä jälkeen kurssin aikataulua voi ryhtyä suunnittelemaan palveluntuottajan kanssa.

Yleensä yrityksen työterveyshuolto on jo tässä vaiheessa kartoittanut mahdolliset kurssille hakijat, joten yksittäisten työntekijöiden B-lausunnot ja hakemukset hoituvat yhteistyössä työterveyden ja itse kuntoutujien kanssa. Kurssille osallistuu vain kyseisen työpaikan työntekijöitä.

 

VETERAANIEN KUNTOUTUKSESTA SE ALKOI. Ruissalon ja Naantalin kylpylähotelleissa on vuosikymmenten kokemus kuntoutustoiminnasta.

Yrittäjäpariskunta Ritva ja Pekka Niemi aloittivat kuntoutustoiminnan Ruissalossa vuonna 1975. Sotainvalidien ja veteraanien kuntoutus on kuulunut toimintaan alusta asti.

Nykyisin Kuntoutuskeskus on erikoistunut ortopediseen, geriatriseen ja neurologiseen kuntoutukseen. Tänä päivänä valtaosa kuntoutuksesta on Kelan kustantamaa ammatillista työkykyä ylläpitävää kuntoutusta tai sairausryhmäkohtaista kuntoutusta. Vuodesta 1985 alkaen Ruissalossa on toiminut myös sairaalaoikeudet omaava vaativan laitoskuntoutuksen Kuntoutusosasto, jossa on 34 vuodepaikkaa.

Kylpylä- sekä kuntoutustoiminta laajenivat 1980-luvulla myös Naantaliin. Vuodesta 2014 Ruissalon ja Naantalin kylpylöiden kuntoutustoiminta on toiminut Kuntoutuskeskus Ruissalon nimellä – ollen kuitenkin edelleen yhtä ja samaa yritystä kummankin kylpylän kanssa. [a.m.p.]

 

Kuntoutuskeskus Ruissalo

Ruissalon Kylpylän toimipiste

Ruissalonpuistotie 640, 20100 Turku

puh. 02 445 4840 | info@ruissalo.fi

www.kuntoutuskeskusruissalo.fi

 

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter