into iso banneri

Yrittäjyys on Martti Suosalolle vapautta

INTO Suosalo kansi1


Näyttelijä Martti Suosalo on monista rooleistaan niin tuttu, että hänet melkein kuvittelee tuntevansa. Moni ei silti tiedä, että Suosalo vietti merkittävät lapsuusvuotensa Turussa.

- Olin 8-vuotias poika, kun perheemme muutti isän työn perässä Oulusta Turkuun vuonna 1970. Isä teki uran E-liikkeessä. Hän eteni juoksupojasta johtajaksi, kun kouluttautui E-instituutissa kauppateknikoksi, ja sai sitten johtajan assistentin paikan Turusta. Sitä ennen hän oli Oulun Centrumin somistajana – hän oli siis myös taiteellisesti lahjakas, Suosalo kertoo.

Pikkupojalle oli valtava muutos tulla sellaiseen suurkaupunkiin kuin Turku oli.

- Ne olivat mahtavia vuosia, rakastin sitä aikaa. Se oli kiehtovaa kaikin tavoin. Oulu on hirveän tasaista paikkaa, joten kalliotkin olivat minusta ihmeellisiä. Turku oli kuin mannermainen tuulahdus: oli vaahteroita, tammia ja kirsikoita. Puolalanpuisto, jonka vieressä me asuttiin, oli pikkupojalle jotain ihan häikäisevää, Suosalo muistelee.

Ja se että pääsi kerrostaloon, ja oli parveke ja kylpyamme! Huumaavaa.

- Onneksi osasin pelata jalkapalloa ja pääsin heti myös porukoihin. Ihmiset olivat uteliaita ja minua kutsuttiin kavereiden mökeille ”maille”. Meillä itsellä ei ollut mökkiä, mutta purjevene oli. Minun lapsilisärahoillani ostettiin sellainen kansanvene, jolla purjehdittiin kesäisin pari viikkoa Turun sisäsaaristossa, Suosalo kertoo.

- Silloin meri oli niin kirkas, että pystyi näkemään monta metriä syvälle. Olen nähnyt sen ennen, kun sitä alettiin vasta saastuttamaan. Nyt meillä on ollut neljä vuotta mökki juuri siellä lapsuuden saaristossa.

 

TEATTERIKÄRPÄNEN PURI TURUSSA. Turun teatteri oli tunnetusti voimissaan 1970-luvulla. Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka johtivat Turussa silloin Suomen parhaimpia nuoria näyttelijöitä.

- Näin Seitsemän veljestäkin monta kertaa. Sain myös kuulla aina viimeisimmät jutut, koska yläkerran poika Unski esiintyi teatterissa. Ja kun teatterikaupungissa oltiin, koulussakin kannustettiin esiintymään. Joten kyllä se on siellä Turussa mulle tämä syväkyntö esiintymiseen tehty, Suosalo miettii.

Toki syytä saattaa olla myös geeneissä. Martti Suosalon isoisä ja isotäti olivat aikanaan näyttelijöitä.

Kun Suosalon perhe sitten palasi jälleen isän työn perässä Ouluun, 16-vuotias Martti liittyi Oulun vastaperustettuun nuorisoteatteriin, jossa oli jäsenenä joukko muitakin tulevia eturivin näyttelijöitä.

- Sillä tiellä nyt ollaan. Siellä oli silloin vetäjänä Janne Putkonen, joka sai luotua sellaisen fiiliksen, että kaikki on mahdollista - kun vain rupeaa yrittämään.

- Sen jälkeen yrittäjyys on ollut mulle jotain sellaista, ettei mulla ole mitään pelkoa ruveta kokeilemaan jotain uutta. Se ei ole edes yrittämistä vaan se on omien asioidensa päättämistä. Yrittäjä on sanana ehkä vähän huono, Martti Suosalo pohtii.

Tälläisella asenteella Suosalo toimi pitkään jo ennen kuin hänestä oikeasti tuli yrittäjä.

 

INTO Suosalo13

Käsistään kätevä Martti Suosalo rakensi itse perheelleen talon Tapanilaan. Apuna oli vain setä.

 

ELOKUVATUOTANTOA OMASSA FIRMASSA. Martti Suosalo on ollut aina hyvin työllistetty näyttelijä. Hänet on esiintynyt lukemattomissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja jopa radiossa, jossa suosittu Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti - käy läpi poliitikkojemme ajankohtaisia traumoja.

Näyttämö on esiintyvälle taiteilijalle tietysti tärkein foorumi. Suosalo ei ole kuitenkaan ollut enää pitkiin aikoihin kiinnitettynä minkään teatterin vakituiseen näyttelijäkaartiin. Hän työskentelee mieluummin oman yrityksen kautta, jonka hän on perustanut puolisonsa, dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin kanssa.

Martti Suosalo tunnetaan varsinkin karismaattisena monologinäyttelijänä, joka pystyy vangitsemaan yleisönsä vaikkapa lampunjalkana seistessään, kuten tapahtuu Nikolai Gogolin kertomukseen perustuvassa esityksessä Mielipuolen päiväkirja. Näyttelijän vakiorepertuaariin kuuluu kymmenen esitystä, joilla hän on kiertänyt jo vuosikausia ympäri Suomea.

Suosalo tunnustaa nauttivansa kaikesta roudauksesta ja rakentelusta, mitä esityksiin liittyy. Ja monologinäytelmän lavasteet ja rekvisiittahan mahtuvat kätevästi sitikkaan.

- Ryhmäteatterinkin aika 1988-95 oli minusta hurmaavaa, kun siellä kaikki tekivät kaikkea. Siellä joutui vasaran varteen ja oppi ottamaan vastuuta.

- Virpin ja mun yrityksessä Euphoria Film Oy:ssa olen toimitusjohtaja, mutta kuvauksissa toimin käytännössä joka paikan höylänä. Olimme lokakuussa kuvaamassa Italiassa Virpin Alvar Aalto -dokumenttia varten ja tehtäväni oli lähinnä roudata ja ajaa autoa, Suosalo selittää.

Kuvausmatkat suunnitellaan kuitenkin huolellisesti ennakkoon, jotta kuvauspäivät sujuvat jouhevasti.

- Ostamme paljon paikallisia palveluja. Esimerkiksi äskettäin Australiassa ollessamme meillä oli paikallinen kuvaaja ja ääni- ja valoryhmät, ja kaikki ne olivat omia erillisiä yrityksiään. Homma toimi kuitenkin niin tehokkaasti, että tuli oikein kylmät väreet, kun sitä seurasi. Kaikki toimi, koska jokainen otti vastuun tekemisistään, Martti Suosalo toteaa.

 

PARASTA ELÄMÄSSÄ TEMPAA YLEISÖN MUKAAN. Tänä syksynä Martti Suosalo esiintyy Turun kaupunginteatterissa kahdessa tuotannossa. Joulukuun lopulla hänet nähdään Mika Nuojuan kanssa suositussa Kiviä taskussa -esityksessä, jonka kanssa he ovat kiertäneet maata jo vuodesta 2002.

Vielä kaksi kertaa marraskuussa kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään alkuvuodesta ensi-iltansa saanut Parasta elämässä -monologiesitys, joka kertoo vakavaan masennukseen sairastuneen äidin pojasta.

Poika alkaa listata äidilleen asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista.

Erikoisen brittikirjailija Duncan Macmillanin näytelmään perustuvasta esityksestä tekee se, että Martti Suosalo poimii yleisöstä ihmisiätarinaan. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse tulla lavalle vastentahtoisesti.

- Kun ihmiset tulevat esitykseen, olen jo paikalla ja käyn ehkä aulassakin. Valitsen ihmiset ihan intuitiolla, mutta se luottamus täytyy olla syntynyt jo ennen esitystä.

Mielenterveysasioita Suosalo on käsitellyt vuosien mittaan useissakin produktioissa. Esimerkiksi Timo Koivusalon Kalteva torni -elokuvassa.

- Ne ovat lähellä sydäntä, koska minulla on ystävinä muutamia mielenterveyskuntoutujia, joiden kanssa me koko ajan sparrataan toisiamme. Olen huomannut, miten tärkeää näille kuntoutujille olisi, että he vain saisivat tehdä työtä. He olisivat mitä mainioimpia yrittäjiä, jos heillä vain pysyisi homma kasassa. Koska heillä on sitä tahtoa ja halua.

Parasta elämässä -esitys lähtee Turusta muualle Suomeen. Muun muassa Helsingin kaupunginteatteriin tulee ensi vuonna 15 esitystä.

Muita esityksiä Martti Suosalolla on vielä tänä vuonna Lahdessa ja Helsingissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä sekä Aleksanterin teatterissa. Hän on mukana myös Espoon kaupunginteatterin kehutussa Esitystalous 3 – RADIO -tuotannossa, joka päättää Esitystalous-trilogian. Tuotannosta puuhataan myös oikeaa radioversiota.

- Suunnitteilla on myös pari tv-tuotantoa ja elokuva, joista en kuitenkaan saa vielä puhua, Martti Suosalo pahoittelee hymyillen. [a.m.p.]

INTO Suosalo23

Parasta elämässä -näytelmässä Martti Suosalo kertoo ja laulaa asioista, jotka tekevät elämisestä elämisen arvoista. Näytelmässä Suosalo poimii yleisöstä ihmisiä mukaan esitykseen.

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter