into iso banneri

Team Väre puhaltaa yhteen hiileen

Väreet3

Väreen perheessä yrittäjyys on elämäntapa, johon lapsetkin ovat kasvaneet. Wilma (oikealla), Arja, Pekka ja Pasi muodostavat hyvän tiimin niin töissä kuin vapaalla.


Forssalainen Väreen yrittäjäperhe on harvinaisen tiivis ja energinen tiimi. Arja Väre pyörittää tilitoimistoa 30 vuoden kokemuksella ja lapset, Wilma ja Pekka, ovat imeneet yrittäjyyden jo äidinmaidossa. Pasi Väre puolestaan luotsaa kuormalavoihin ja puupakkausten valmistukseen erikoistunutta VäreWoodia, aputoiminimeltään Tenwoodia, jolla on toimipisteet Salossa, Tammelassa ja Lahdessa. Perhe tekee kaiken yhdessä ja kaikki tukevat toisiaan, niin työssä kuin vapaa-ajalla.

- Onhan tämä yrittäjyys elämäntapa. Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä ja sen olemme lapsillekin opettaneet jo pienestä pitäen, Arja Väre kertoo ja lisää, että voi olla ylpeä jälkikasvustaan.

Pekka opiskelee äitinsä yrityksessä oppisopimuksella merkonomiksi ja tekee töitä minkä salibandy harrastukseltaan ehtii. Pekka allekirjoitti keväällä sopimuksen Nokian KrP:n kanssa ja tämä mahdollistaa pelit A-poikien SM-sarjassa, miesten 2. divarissa ja miesten liigassa. Harjoituksiin ja peleihin kuluu tällä hetkellä suurin osa ajasta, mutta opinnot ovat silti aikataulussa ja valmistuminen koittaa ensi keväänä.

- Tulevaisuus on vielä avoin. Salibandy on tällä hetkellä ykkösjuttu ja armeija kutsuu 2020. Sillä välin teen töitä minkä ehdin äidillä ja myös isän yrityksessä tuurailen, kun tarvitaan, Pekka sanoo.

Wilma hoitaa TiliVäreen asiakaspalvelua, markkinointia ja asiakkaiden sähköistä taloushallintoa reservin korpraalin tarkkuudella. Siinä sivussa hän aloittelee DJ:n hommia oman yrityksensä kautta taitelijanimellä WilmaKristiina. Kipinä musiikkiin syntyi jo lapsuudessa äidin viedessä sisaruksia ahkerasti konsertteihin ja keikoille. Sosiaalinen ja energinen nuori nainen on myös ollut avustajana mm. Cheekin elokuvassa.

- Rakastan musiikkia, enkä voisi elää ilman sitä. Jo ala-asteikäisenä viihdyin läppärillä ja rustailin erilaisia biisilistoja. Olen myös käynyt monta vuotta Pekan peleissä soittamassa musiikkia.

Muutama baarikeikka on jo takana ja lisää on toiveissa.

- Yökerhot ovat potentiaalisia asiakkaita ja olen valmis myös laajentamaan reviiriäni, vaikka Turun seudulle, Wilma vinkkaa.

 

kädenvääntö

Pekka ja Wilma saattavat välillä vääntää kättä, mutta sisarusten lämpimistä väleistä kertoo Wilman kädessä oleva tatuointi.

 

MAAILMA MUUTTUU. Arja Väre kertoo, että sähköiset palvelut ovat muuttaneet myös tilitoimistomaailmaa. Vaikka uuden asiakkaan kanssa käydäänkin ensimmäinen tapaaminen kasvokkain, jatko voi hyvinkin hoitua verkossa.

- Käytännössä asiakas määrittää kuinka paljon hän haluaa itse tehdä ja mikä on tilitoimiston osuus. Meillä on käytössä sähköinen palvelu NetTikon, jonka avulla asiakas voi hoitaa itse esimerkiksi myyntilaskutuksen, ostolaskujen kierrätyksen ja maksatuksen sekä raporttien selailun.

Wilma auttaa tarpeen mukaan palvelun käyttöönotossa ja aina, jos tulee ongelmatilanteita.

- Nuorten yrittäjien määrä on lisääntynyt ilahduttavasti viime vuosina. Aloitteleva yrittäjä ei voi tietää kaikkea, joten kannattaa kysyä neuvoja asiantuntijalta. Kirjanpito on oleellinen osa yritystoimintaa ja näissä asioissa kokemus on valttia, Arja vinkkaa.

Pasi Väreen työt vaativat paljon liikkumista, koska yrityksellä on nykyään kolme toimipistettä. Käytännössä kaikki asiakkaat sijaitsevat noin 200 kilometrin säteellä Forssasta. Puutyöliike Pekka Väre Ky:n perustivat vuonna 1983 Pasin vanhemmat, joten kyseessä on aito perheyritys.

- Suurin asiakaskuntamme löytyy metalli- ja rakennusteollisuuden parista. Kilpailu alalla on kovaa, mutta uskon, että olemme pärjänneet hyvällä palvelulla ja joustavuudella, Pasi summaa. Hän lisää, että tuntuu mukavalta, kun jälkikasvukin on kiinnostunut yrittäjyydestä.

 

YHTÄ KÖYTTÄ. Vuonna 2011 Väreet ostivat vanhan forssalaisen arvokiinteistön, joka toimii nyt kotina ja TiliVäreen toimistona. Isossa rakennuksessa on tilaa kaikille. Vuonna 1855 rakennettu kartano on toiminut mm. hotellina, ravintolana ja herrainklubina.

- Hyvä puoli on lyhyt matka töihin. Huonompi ehkä sitten se, että työt ovat aina läsnä, vaikka siihen on kyllä jo tottunut, eikä se liiemmin haittaa, Arja sanoo.
Vanhemmat toteavat yhteen ääneen, että yrittäjäperheessä tarvitaan molemminpuolista joustoa ja ymmärrystä. Tiivis perhe on aina perillä toistensa menoista ja kaikki tukevat kaikkia.

- Meillä riidellään kyllä tosi harvoin, ehkä se johtuu siitä, että me puhutaan niin paljon, Arja naurahtaa ja lapset lisäävät, että äitiä on kyllä uskominen tiukan paikan tullen.

Myös lapsille on korostettu aina puhumisen tärkeyttä ja sitä, että kaikesta voi ja pitää puhua.

- Ja sitä, että töitä pitää tehdä, mikään tule ilmaiseksi. [a.y.]

ArjaVäre4
Arjan pitkä kokemus kirjanpitoasioissa on kullan arvoista. Ovi on auki myös uusille asiakkaille.

 

tenwood

 

väre logo

pasi@pekkavare.fi

tiliväre

arja.vare@vare.inet.fi, 040 866 8796 

Auktorisoitu taloushallintoliiton jäsen

wilmakristiina logo

wilma.vare@surffi.net, 040 706 7088

sivustamo

Facebook

Instagram

Twitter